fbpx

Nekpijn – Wat is het, en wat kan jij er aan doen!

Nekpijn – Wat is het, en wat kan jij er aan doen!

Nekpijn, Nekpijn – Wat is het, en wat kan jij er aan doen!, S P A R K

Datum: 13-10-2020

Leestijd: 15 minuten

Samengevat - Nekpijn

  • Nekpijn is vaak niet specifiek en onschuldig.
  • De meeste nekpijn en de bijbehorende klachten gaan vanzelf over binnen 6 weken.
  • Nekpijn kan soms plotseling opkomen, maar soms ook langzaam en sluipend.
  • Het belangrijkste is om in beweging te blijven. Milde bewegingen zijn vaak erg behulpzaam.
  • Ga zoveel mogelijk door met de dagelijkse activiteiten.
  • Voorkom dat je langdurig in dezelfde houding zit.
  • Ervaar je stress? Probeer hier dan grip op te krijgen.
  • Probeer niet teveel aandacht te geven aan de klacht.
Nekpijn, Nekpijn – Wat is het, en wat kan jij er aan doen!, S P A R K

Deel 1: Waarom heb ik Nekpijn?

Nekpijn is een van de meest voorkomende klachten onder de mensen. Ongeveer twee op de drie mensen ervaart wel eens nekpijn. Een op de zeven mensen ervaart de nekpijn langer dan zes maanden. Deze nekpijn kan variëren in symptomen. Toch heeft nekpijn veel symptomen die overeenkomen met elkaar. In dit artikel beschrijven wij namens SPARK wat nekpijn is, hoe dit kan worden onderzocht en wat jij zelf kan doen om de nekpijn te verminderen.

Wat is nekpijn?

Nekpijn is, buiten dat het veel voorkomend is, vaak onschuldig. De meeste nekpijn gaat vanzelf weer weg binnen een periode van zes weken. Ook is het zo dat de nek een erg sterk deel is van je lichaam. Helaas is er op het internet veel bangmakende taal over wat er allemaal kapot kan gaan aan je nek. Echter is het zo dat op deze manier elk lichaamsdeel als ‘’zwak’’ kan worden benoemd. Toch is je nek een sterk mechanisme die wordt bestuurd, en daarmee ook wordt beschermd, door veel verschillende spieren. Wanneer je deze spieren in conditie houdt, is er vaak weinig aan de hand als je nekpijn ervaart.

 

In de richtlijn van het koninklijk genootschap voor fysiotherapie wordt nekpijn omschreven over een gebied van de achterkant van de schedel tot aan de bovenkant van de schouderbladen. De pijn kan hierbij variëren in dat deze beiderzijds wordt gevoeld of enkelzijdig (alleen rechts of links). Soms ervaren mensen nekpijn in combinatie met hoofdpijn, kaakpijn of uitstralende pijn naar de rug of de arm. Nekpijn kan geleidelijk ontstaan op plotseling. Nekpijn kan soms hevig zijn op een specifieke plek, maar soms ook zeurend over een groter gebied. Nekpijn kan erg belemmerend zijn voor het uitvoeren van activiteiten in het dagelijkse leven.

Wat zijn de oorzaken van nekpijn

Nekpijn, Nekpijn – Wat is het, en wat kan jij er aan doen!, S P A R K

Nekpijn kan verschillende oorzaken hebben. Sommige oorzaken zijn plotseling, sommige zijn geleidelijk. Nekpijn kan bijvoorbeeld ontstaan doordat je langdurig in een eenzijdige houding zit en je te weinig afwisselend beweegt. Ook kan het zijn dat je een plotselinge snelle beweging maakt waardoor je een plotselinge pijn krijgt. Hieronder hebben wij een aantal oorzaken op een rijtje gezet.

  • Plotselinge, versnelde en/ of onverwachte bewegingen.
  • Langdurig aanhouden van een eenzijdige houding.
  • Stress/ spanning.
  • Slijtage van de nekwervels (artrose).
  • Een beschadiging of een afwijking van een tussenwervelschijf (nekhernia als containerbegrip).

Wat betekent het als ik uitstraling of tintelingen heb?

Uitstraling of tintelingen naar bijvoorbeeld het hoofd, de kaak, de schouderbladen of de arm wordt veroorzaakt door de aansturing van zenuwen vanuit het gebied van de nek. Het nekgebied heeft een aantal belangrijke bundels van zenuwen die zorgen voor de aansturing van de spieren in je bovenlichaam. Wanneer een spier bijvoorbeeld op een verhoogde spanning staat, kan deze zorgen voor een overmatige activiteit van een of meerdere van deze zenuwen. Dit zorgt voor een uitstralend gevoel in een ander deel van het bovenlijf dan waar de nekpijn oorspronkelijk vandaan komt.

 

Het gevoel van uitstraling kan variëren van tintelingen tot een vermindering van kracht in de arm of een brandend gevoel. Uitstralende klachten zijn vaak net als de nekpijn onschuldig en horen bij de klacht.

Nekpijn, Nekpijn – Wat is het, en wat kan jij er aan doen!, S P A R K

Jouw psychologische invloed op nekpijn

Zoals wij al eerder hebben aangekaart in het artikel over rugpijn gaan psychologie en lichamelijke pijn over het algemeen in de westerse maatschappij niet altijd goed samen. Vaak wordt er aan psychologische betrokkenheid gelijk de gedachte toegevoegd van bijvoorbeeld ‘’ik ben toch niet gek’’. Dit is dan ook gelijk het belangrijkste punt over de psychologische betrokkenheid. Juist omdat je niet gek bent heeft jouw psychologie invloed op je klacht.

 

De hersenen en de rest van het lichaam zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dit is alles behalve zweverig, maar wat je denkt, hoe jij je voelt en wat jij gelooft over je fysieke klacht, uit zich in hoe jij de klacht daadwerkelijk ervaart. Dit kan voor een deel afkomstig zijn van stress. Anderzijds ziet je lichaam pijn als een beschermingsmiddel om je lichaam te beschermen tegen mogelijk grotere gevaren. Dit zijn allemaal mogelijkheden waarop de pijn die je ervaart mogelijk erger lijkt dan dat jouw lichaam daadwerkelijk aan je laat merken. Over pijn hebben wij dan ook een heel apart artikel geschreven die je binnenkort terugvindt op onze website.

Nekpijn, Nekpijn – Wat is het, en wat kan jij er aan doen!, S P A R K

Deel 2: Hoe onderzoek je nekpijn?

Nekpijn onderzoeken kan op verschillende manieren. Hieronder leggen wij enkele onderzoeksmethoden uit, samen met welke wel of niet aan te raden zijn.

CT-scan, Röntgenfoto of een MRI-scan

Het maken van een foto of een MRI-scan geeft vaak geen waardevolle informatie als het gaat om nekpijn. De meeste nekpijn is niet afkomstig van je wervels of tussenwervelschijven. Het enige wat een röntgenfoto of een MRI-scan kan aantonen is bijvoorbeeld een beschadiging van een tussenwervelschijf of artrose in de nek. Echter komt artrose vaak alleen maar voor in de onderste nekwervels en is hier met de juiste fysiotherapie vaak goed mee te leren leven.

Fysiotherapeutisch onderzoek

Een fysiotherapeut die verstand heeft van nekpijn kan een veel uitgebreider onderzoek doen naar jouw klacht. Deze kan bijvoorbeeld onderzoeken wat de daadwerkelijke oorzaak van de klacht is, of er onderliggende problemen zijn en waar de uitstraling vandaan komt. Ook kan een fysiotherapeut jou helpen bij het verminderen van de klacht door bijvoorbeeld beweegadvies te geven, te masseren of jou te helpen bij het veranderen van bepaalde activiteiten in het dagelijkse leven.

Onderzoek door de Huisarts

Nekpijn, Nekpijn – Wat is het, en wat kan jij er aan doen!, S P A R K

Aan het begin van het onderzoek kijkt een fysiotherapeut naar of de nekpijn niet komt door mogelijk onderliggende klachten. Wanneer de fysiotherapeut de klacht niet vertrouwd, wordt er vaak een verwijzing gedaan naar de huisarts. Deze kan de klachten beoordelen en mogelijk aanvullend onderzoek of zorg toeschrijven als dat nodig is. Zo is de huisarts altijd de doorverwijzer voor bijvoorbeeld een röntgenfoto of een MRI-scan.

Teveel zorg voor nekpijn

Uit onze ervaring worden mensen met vage nekpijn vaak te snel doorverwezen naar een ziekenhuis voor verder onderzoek. Zoals al eerder is vermeld in dit artikel is de nekpijn en de uitstraling vaak onschuldig. Het toevoegen van medische zorg kan voor de cliënt zorgen voor mogelijk extra stress of spanning. Dit heeft weer invloed op de klacht zoals deze wordt ervaren.

 

Wij zien in de praktijk vaak een verband tussen de hoeveelheid van medische zorg en de langdurigheid van de klacht. Wanneer de vage nekpijn al uitgebreid is onderzocht en er geen onderliggende fysieke oorzaken zijn gevonden voor de klacht, wordt de cliënt vaak in onzekerheid gebracht. Hierdoor neemt de angst toe en daarmee vaak ook de klachten. Het is onze taak als fysiotherapeuten dan ook om de cliënt gerust te stellen over de klachten. ‘’Niets hebben kunnen vinden uit een onderzoek’’ is juist positief. Dit geeft aan dat de klacht niet ernstig is en dat deze met de juiste therapie goed te behandelen is. Wij geven dan als praktijk dan ook mee als tip aan de cliënt om altijd kritisch te blijven op de eigen klacht. Denk jij zelf dat het allemaal wel meevalt, ga dan eerst langs een fysiotherapeut voordat je naar het ziekenhuis gaat voor verder onderzoek.

Deel 3: Hoe kom ik van mijn nekpijn af?

Als advies kunnen wij meegeven dat lichaamsbeweging het beste medicijn is tegen nekpijn. ‘’Movement is medicine’’ is hierbij de uitspraak. Beweging moet altijd op geleiden van de pijn gaan. Het maken van milde bewegingen kan in de eerste instantie zorgen voor meer pijn, maar als het na verloop van tijd zorgt voor pijnvermindering dan is dat goed! Wij hebben hier een aantal oefeningen op een rijtje gezet die jij kan doen voor de vermindering van nekpijn (binnenkort online).

 

Mocht de pijn aanhouden, dan kun je het beste even een bezoekje brengen bij een fysiotherapeut. Bij SPARK hebben wij fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in nek, kaak en hoofdpijn. Wij zijn dus uitstekend in staat om jou te helpen bij je klachten!

Wat kan ik zelf doen aan mijn nekpijn?

  • Blijf in beweging, ook al is dit maar mild. Elke vorm van beweging bij nekpijn kan zorgen voor vermindering van klachten.
  • Paracetamol kan helpen om tijdelijk de pijn te verminderen. Wij raden pijnstillers alleen aan als deze zorgen voor een verbetering van het bewegen doordat er minder pijn wordt gevoeld. 
  • Voorkom dat je langdurig in dezelfde houding zit. 
  • Ga zoveel mogelijk door met je dagelijkse activiteiten. Probeer het dagelijkse leven zoveel mogelijk op te pakken, ondanks de pijn.
  • Ben je er bewust van dat je stress ervaart? Probeer deze dan te verminderen indien dit mogelijk is. ‘’Stress eens wat minder joh’’ is erg kortzichtig, dan begrijpen wij vanuit SPARK erg goed. Toch is het zo dat stress kan zorgen voor een verergering van de klachten. Hoe minder stress, hoe beter dus.
  • Probeer er niet teveel aandacht aan te geven met je gedachten. Hoe meer je denkt aan je pijn, hoe erger deze vaak wordt. Probeer de aandacht voor de pijn dus gematigd te houden.
Nekpijn, Nekpijn – Wat is het, en wat kan jij er aan doen!, S P A R K

Wat kan de fysiotherapeut doen aan mijn nekpijn?

Een fysiotherapeut kan specifieker beoordelen waar de klachten vandaan komen. Ook kan een fysiotherapeut een gerichte aanpak maken voor het verminderen van je klachten. Dit is per persoon weer anders, dus de aanpak is volledig gericht op hoe jij de klachten ervaart. Hierbij kan massage een onderdeel zijn van de therapie, maar ook gerichte oefentherapie of adviezen voor  het uitvoeren van activiteiten in jouw dagelijkse leven. Wij bij SPARK Fysiotherapie zijn uitstekend in staat om jou te helpen bij je klachten. Klik hieronder om een afspraak te maken.

Lees hier andere artikelen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *