Schouderpijn – Wat is het, en wat kan jij er aan doen!
Datum: 20-10-2020
Leestijd: 15 minuten
Samengevat - Schouderpijn
- Schouderpijn ontstaat geleidelijk op plotseling.
- De pijn kan zeurend of stekend zijn.
- Er kan ook sprake zijn van uitstraling in de vorm van tintelingen, krachtsverlies of pijn.
- Probeer de schouder voldoende rust te geven bij klachten. Vermeid bewegingen die pijnlijk zijn.
- Probeer factoren die stress veroorzaken in het dagelijkse leven te verminderen.
- Raadpleeg op tijd een professional om je te helpen bij je klacht. Denk hierbij aan een fysiotherapeut of een huisarts.
Deel 1: Waarom heb ik Schouderpijn?
Schouderpijn kan erg vervelend zijn! De schouder is een prachtig mechanisme in het menselijk lichaam. Het is een bijzonder gewricht, omdat de schouder voor een groot gedeelte wordt gestabiliseerd door de spieren rond het gewricht. Om deze reden komen schouderklachten relatief vaak voor en kunnen deze ook erg vervelend zijn. Je gebruikt je schouder overal voor, waardoor de pijn vaak ook veel aanwezig is. In dit artikel gaan wij uitgebreid in op schouderpijn, hoe het komt, maar met name hoe je er vanaf komt!
Wat is schouderpijn?
Schouderpijn wordt gedefinieerd als pijn gevoeld in een gedeelte van de gehele schouderregio. Dit kan bijvoorbeeld een pijn zijn die stekend is en diep wordt gevoeld in het gewricht. Ook kan de pijn uitstralen naar de arm, de rug, de nek of richting de borst. Schouderpijn kan diep of oppervlakkig zijn. Vaak gaat de pijn gepaard met het maken van een specifieke beweging of het aannemen van een specifieke houding. Vaak zijn er dan ook een aantal bewegingen beperkt in het uitvoeren. De klachten kunnen zich geleidelijk ontwikkelen of kunnen plotseling ontstaan.
Wat zijn de oorzaken van schouderpijn
Schouderpijn kan verschillende oorzaken hebben. De meeste schouderpijn heeft een geleidelijke beloop. Dit houdt in dat de pijn licht begint en dat deze beetje bij beetje verergert. Vaak zie je dat, hoe langer mensen met schouderpijn rondlopen, hoe uitgebreider de klacht ook wordt. Enkele oorzaken voor de schouderpijn kunnen zijn:
- Plotselinge, versnelde en/ of onverwachte bewegingen.
- Langdurig aanhouden van een eenzijdige houding.
- Stress/ spanning.
- Slijtage van het schoudergewricht.
Wat betekent het als ik uitstraling of tintelingen heb?
Uitstraling of tintelingen naar bijvoorbeeld je arm of je nek wordt veroorzaakt door de aansturing van zenuwen vanuit je schoudergebied. Aan het begin van de schoudergordel loopt een belangrijke zenuwbundel (Plexus Brachialis) en deze zorgt voor de aansturing van alle belangrijke spieren in onder andere je arm. Wanneer een van deze spieren geïrriteerd is, of wanneer deze zenuwbundel getriggerd wordt, krijg je een uitstralend gevoel door de arm of richting de nek, de rug of de borst.
Het gevoel van uitstraling kan variëren van tintelingen tot een vermindering van kracht in de arm of een brandend gevoel. Uitstralende klachten zijn vaak net als de schouderpijn onschuldig en horen bij de klacht.
De invloed van herstelbelemmerende factoren & op schouderpijn
Concrete klachten van de schouder
Frozen shoulder
De naam komt voort uit het karakter van de klacht, namelijk het verstijven (oftewel bevriezen) van het schouderkapsel. Waar de frozen shoulder vandaan komt is nog niet bekend. De klacht kan plotseling ontstaan door het langzamerhand verstijven van het kapsel (freezing fase). Dit zorgt voor pijn rondom het gewricht en een beperking in het bewegen van de arm. Na de freezing fase bevind de schouderz zich in de ”frozen” fase. Deze kan 3 maanden duren, maar ook 2 jaar. De klacht herstelt vaak uit zichzelf. Hands-on behandelen door een fysiotherapeut wordt vaak afgeraden. Oefentherapie is de meest ”effectieve” vorm van behandeling. De klacht verdwijnt uit zichzelf.
Het AC gewricht is een gewricht die het sleutelbeen verbind het je schouderblad. Een klein peesje houdt je schouderblad en je sleutelbeen bij elkaar. Zonder deze verbinding is er minder controle in de schouder. Iemand kan prima leven zonder een AC ligament, maar als je er nog wel eentje hebt is het verstandig om zuinig met deze klacht om te gaan.
Rust is de leidende factor in het herstel van een beschadiging van deze pees. Echter kunnen bepaalde fysiotherapeutische handelingen wél zorgen voor een vermindering van pijn.
Een SLAP laesie is een beschadiging van de kraakbeenring in het schoudergewricht. Deze klacht wordt veroorzaakt door een acute trekkracht aan de arm. De klacht komt voor in verschillende gradaties. Stekende pijn, gevoel van instabiliteit, klik/ knap geluiden, verminderde mogelijkheid om te bewegen zijn symptomen die bij deze klacht horen. Behandeling van deze klacht kan met fysiotherapie. Als de laesie zich in een verder stadium bevind zal er een operatie plaats moeten vinden.
Een peesirritatie is de meestvoorkomende schouderklacht. Peesirritaties kunnen komen door een acute beweging of door een langdurige belasting op een specifieke pees. Peesirritaties kunnen zorgen voor stekende of zeurende pijn op een lokale plek in het schoudergebied. Herstel voor deze klacht vind plaats door rust, het doen van specifieke oefeningen om de pees te versterken en het aanpassen van het beweeggedrag in het dagelijkse leven.
Deel 2: Hoe onderzoek je schouderpijn?
Schouderpijn onderzoeken kan op verschillende manieren. Hieronder leggen wij enkele onderzoeksmethoden uit, samen met welke wel of niet aan te raden zijn.
Echografie, CT-scan, Röntgenfoto of een MRI-scan
Beeldvormend onderzoek kan duidelijk aantonen of er afwijkingen zijn van de structuren in de schouder. Wanneer een fysiotherapeut of een huisarts niet duidelijk kan maken waar de klachten vandaan komen, kan beeldvormend onderzoek bij schouderpijn helpen om de exacte oorzaak te vinden.
Zo kan een echo bijvoorbeeld kijken naar de beschadiging van een pees en kan een röntgenfoto aantonen of er sprake is van een slijmbeursontsteking.
Fysiotherapeutisch onderzoek
Een fysiotherapeut die verstand heeft van schouderklachten kan uitgebreid onderzoek doen naar de klacht. Wat een echo of een röntgenfoto niet kan aantonen, namelijk welke spieren er betrokken zijn bij de klacht, kan een fysiotherapeut wel aantonen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat een schouder met pijn beter gaat bewegen. Inzicht krijgen in de betrokkenheid van spieren, de dagelijkse activiteiten waarbij de klacht wordt gevoeld of het beweeggedrag dat gepaard gaat met de klacht, is iets waar een goede fysiotherapeut onderzoek naar kan doen. Een bezoekje aan de fysio bij schouderpijn is daarom waardevol.
Onderzoek door de Huisarts
Wanneer een fysiotherapeut niks meer kan doen aan de schouderpijn is een verwijzing naar de huisarts nodig. Deze kan een doorverwijzing geven naar het ziekenhuis voor een eventuele andere aanpak van behandelen. Denk hierbij aan een injectie voor pijnstilling of een mogelijke operatie bij een gescheurde pees.
Deel 3: Hoe kom ik van mijn schouderpijn af?
Wat kan ik zelf doen aan mijn schouderpijn?
- Hou voldoende rust. Zijn er specifieke bewegingen die pijn doen? Doe deze dan even niet.
- Probeer spanning in het dageijks leven te verminderen indien je dit ervaart.
- Raadpleeg een fysiotherapeut of een huisarts om de klacht te bespreken.