Schouderpijn – Wat is het, en wat kan jij er aan doen!

Schouderpijn – Wat is het, en wat kan jij er aan doen!

schouderpijn-spark-fysiotherapie

Datum: 20-10-2020

Leestijd: 15 minuten

Samengevat - Schouderpijn

 • Schouderpijn ontstaat geleidelijk op plotseling.
 • De pijn kan zeurend of stekend zijn.
 • Er kan ook sprake zijn van uitstraling in de vorm van tintelingen, krachtsverlies of pijn.
 • Probeer de schouder voldoende rust te geven bij klachten. Vermeid bewegingen die pijnlijk zijn.
 • Probeer factoren die stress veroorzaken in het dagelijkse leven te verminderen.
 • Raadpleeg op tijd een professional om je te helpen bij je klacht. Denk hierbij aan een fysiotherapeut of een huisarts.
schouderpijn

Deel 1: Waarom heb ik Schouderpijn?

Schouderpijn kan erg vervelend zijn! De schouder is een prachtig mechanisme in het menselijk lichaam. Het is een bijzonder gewricht, omdat de schouder voor een groot gedeelte wordt gestabiliseerd door de spieren rond het gewricht. Om deze reden komen schouderklachten relatief vaak voor en kunnen deze ook erg vervelend zijn. Je gebruikt je schouder overal voor, waardoor de pijn vaak ook veel aanwezig is. In dit artikel gaan wij uitgebreid in op schouderpijn, hoe het komt, maar met name hoe je er vanaf komt!

Wat is schouderpijn?

Schouderpijn wordt gedefinieerd als pijn gevoeld in een gedeelte van de gehele schouderregio. Dit kan bijvoorbeeld een pijn zijn die stekend is en diep wordt gevoeld in het gewricht. Ook kan de pijn uitstralen naar de arm, de rug, de nek of richting de borst. Schouderpijn kan diep of oppervlakkig zijn. Vaak gaat de pijn gepaard met het maken van een specifieke beweging of het aannemen van een specifieke houding. Vaak zijn er dan ook een aantal bewegingen beperkt in het uitvoeren. De klachten kunnen zich geleidelijk ontwikkelen of kunnen plotseling ontstaan.

Omdat de schouder een redelijk complex onderdeel is van je lichaam, kan het zijn dat er verschillende onderdelen van je schouder betrokken zijn bij de klacht. Denk hierbij aan pezen, spieren, gewrichtsdelen en zenuwen. Het is bij schouderpijn belangrijk dat er duidelijkheid komt in de specifieke betrokken weefsels. Hierover later meer.
Een andere belangrijke factor voor schouderpijn is het ervaren van spanning of stress. Hierover volgt ook later meer.

Wat zijn de oorzaken van schouderpijn

schouderpijn

Schouderpijn kan verschillende oorzaken hebben. De meeste schouderpijn heeft een geleidelijke beloop. Dit houdt in dat de pijn licht begint en dat deze beetje bij beetje verergert. Vaak zie je dat, hoe langer mensen met schouderpijn rondlopen, hoe uitgebreider de klacht ook wordt. Enkele oorzaken voor de schouderpijn kunnen zijn:

 • Plotselinge, versnelde en/ of onverwachte bewegingen.
 • Langdurig aanhouden van een eenzijdige houding.
 • Stress/ spanning.
 • Slijtage van het schoudergewricht.
Voor een fysiotherapeut is vaak lastig om de exacte onderliggende oorzaak te vinden van een langdurig aanwezige schouderklacht. Als iemand schouderpijn ervaart, gaat deze persoon vaak anders (soms krampachtig) bewegen. Hierdoor kunnen de spieren rondom de oorzaak van de pijn zorgen voor een geïrriteerd gevoel en daardoor ook betrokken raken bij de totale klacht. Het is daarom belangrijk dat je, wanneer je last hebt van schouderpijn, snel aan de bel trekt.

Wat betekent het als ik uitstraling of tintelingen heb?

Uitstraling of tintelingen naar bijvoorbeeld je arm of je nek wordt veroorzaakt door de aansturing van zenuwen vanuit je schoudergebied. Aan het begin van de schoudergordel loopt een belangrijke zenuwbundel (Plexus Brachialis) en deze zorgt voor de aansturing van alle belangrijke spieren in onder andere je arm. Wanneer een van deze spieren geïrriteerd is, of wanneer deze zenuwbundel getriggerd wordt, krijg je een uitstralend gevoel door de arm of richting de nek, de rug of de borst.

 

Het gevoel van uitstraling kan variëren van tintelingen tot een vermindering van kracht in de arm of een brandend gevoel. Uitstralende klachten zijn vaak net als de schouderpijn onschuldig en horen bij de klacht.

Referred_Shoulder_Pain

De invloed van herstelbelemmerende factoren & op schouderpijn

De oorzaak van schouderpijn is vaak niet zo simpel als een acuut ongeval. Slaaptekort, niet voedzame voeding, teveel sport en stress. Elk fysiek deel van je lichaam wordt beïnvloed door deze factoren. Daarom is het bij een schouderklacht belangrijk om niet alléén te kijken naar de  meest voor de hand liggende oorzaak van de pijn Er zal ook gekeken moeten worden naar andere factoren die hierbij betrokken zijn.
 

 

stress

Concrete klachten van de schouder

ijsklontjes
Een aantal concrete voorkomende schouderklachten zijn: als volgt:
 

Frozen shoulder

De naam komt voort uit het karakter van de klacht, namelijk het verstijven (oftewel bevriezen) van het schouderkapsel. Waar de frozen shoulder vandaan komt is nog niet bekend. De klacht kan plotseling ontstaan door het langzamerhand verstijven van het kapsel (freezing fase). Dit zorgt voor pijn rondom het gewricht en een beperking in het bewegen van de arm. Na de freezing fase bevind de schouderz zich in de ”frozen” fase. Deze kan 3 maanden duren, maar ook 2 jaar. De klacht herstelt vaak uit zichzelf. Hands-on behandelen door een fysiotherapeut wordt vaak afgeraden. Oefentherapie is de meest ”effectieve” vorm van behandeling. De klacht verdwijnt uit zichzelf.

 
Slijmbeursontsteking
De slijmbeurs is een zacht kussentje dat zich bovenaan het schoudergewricht bevind. Dit kussentje zorgt voor een bescherming van de pezen in je schouder. Bij een vorm van overbelasting door een acute klap of door het geleidelijk beperkt bewegen kan deze slijmbeurs ontsteken. Dit zorgt voor een stekende pijn en een beperking in het bewegen van de schouder. Een slijmbeuursontsteking heeft rust nodig, maar ook een verandering in het beweegpatroon van de cliënt. Wanneer de klacht geleidelijk is ontstaan komt dit vaak door het herhaaldelijk maken van een bepaalde beweging. Deze beweging zal dan anders moeten worden uitgevoerd om een verdere irritatie te voorkomen. Hiervoor zijn een aantal sessies fysiotherapie wenselijk.
slijmbeursontsteking-schouders
acgewricht
AC ligament

Het AC gewricht is een gewricht die het sleutelbeen verbind het je schouderblad. Een klein peesje houdt je schouderblad en je sleutelbeen bij elkaar. Zonder deze verbinding is er minder controle in de schouder. Iemand kan prima leven zonder een AC ligament, maar als je er nog wel eentje hebt is het verstandig om zuinig met deze klacht om te gaan. 

Rust is de leidende factor in het herstel van een beschadiging van deze pees. Echter kunnen bepaalde fysiotherapeutische handelingen wél zorgen voor een vermindering van pijn.

 
SLAP Laesie

Een SLAP laesie is een beschadiging van de kraakbeenring in het schoudergewricht. Deze klacht wordt veroorzaakt door een acute trekkracht aan de arm. De klacht komt voor in verschillende gradaties. Stekende pijn, gevoel van instabiliteit, klik/ knap geluiden, verminderde mogelijkheid om te bewegen zijn symptomen die bij deze klacht horen. Behandeling van deze klacht kan met fysiotherapie. Als de laesie zich in een verder stadium bevind zal er een operatie plaats moeten vinden.

 
labrum-scheur-schouder
bicepspeesontsteking
Pees irritatie

Een peesirritatie is de meestvoorkomende schouderklacht. Peesirritaties kunnen komen door een acute beweging of door een langdurige belasting op een specifieke pees. Peesirritaties kunnen zorgen voor stekende of zeurende pijn op een lokale plek in het schoudergebied. Herstel voor deze klacht vind plaats  door rust, het doen van specifieke oefeningen om de pees te versterken en het aanpassen van het beweeggedrag in het dagelijkse leven.

 

Deel 2: Hoe onderzoek je schouderpijn?

Schouderpijn onderzoeken kan op verschillende manieren. Hieronder leggen wij enkele onderzoeksmethoden uit, samen met welke wel of niet aan te raden zijn.

Echografie, CT-scan, Röntgenfoto of een MRI-scan

Beeldvormend onderzoek kan duidelijk aantonen of er afwijkingen zijn van de structuren in de schouder. Wanneer een fysiotherapeut of een huisarts niet duidelijk kan maken waar de klachten vandaan komen, kan beeldvormend onderzoek bij schouderpijn helpen om de exacte oorzaak te vinden.

Zo kan een echo bijvoorbeeld kijken naar de beschadiging van een pees en kan een röntgenfoto aantonen of er sprake is van een slijmbeursontsteking.

mri schouderbreuk

Fysiotherapeutisch onderzoek

Een fysiotherapeut die verstand heeft van schouderklachten kan uitgebreid onderzoek doen naar de klacht. Wat een echo of een röntgenfoto niet kan aantonen, namelijk welke spieren er betrokken zijn bij de klacht, kan een fysiotherapeut wel aantonen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat een schouder met pijn beter gaat bewegen. Inzicht krijgen in de betrokkenheid van spieren, de dagelijkse activiteiten waarbij de klacht wordt gevoeld of het beweeggedrag dat gepaard gaat met de klacht, is iets waar een goede fysiotherapeut onderzoek naar kan doen. Een bezoekje aan de fysio bij schouderpijn is daarom waardevol.

Onderzoek door de Huisarts

afbeelding-6-rugpijn-blog-spark-fysiotherapie

Wanneer een fysiotherapeut niks meer kan doen aan de schouderpijn is een verwijzing naar de huisarts nodig. Deze kan een doorverwijzing geven naar het ziekenhuis voor een eventuele andere aanpak van behandelen. Denk hierbij aan een injectie voor pijnstilling of een mogelijke operatie bij een gescheurde pees.

Deel 3: Hoe kom ik van mijn schouderpijn af?

Het beste advies wat wij jou kunnen geven met betrekking tot je schouderpijn is, raadpleeg een professional zoals bijvoorbeeld een fysiotherapeut. Het liefst zien wij dat jij zelf in staat bent om je klachten onder controle te krijgen. Echter weten wij uit ervaring dat een schouderklacht vaak zichzelf niet oplost. Een klacht is vaak complex en hierbij is dan de kijk van een professional wenselijk.
 
Wees er dan ook op tijd bij! Wat wij al eerder hebben gemeld in deze blog is dat een schouderklacht zich vaak verergerd wanneer iemand anders gaat bewegen. Door vroeg bij de klacht aan de bel te trekken kun je een hoop verergering voorkomen.
 
 

Wat kan ik zelf doen aan mijn schouderpijn?

 • Hou voldoende rust. Zijn er specifieke bewegingen die pijn doen? Doe deze dan even niet.
 • Probeer spanning in het dageijks leven te verminderen indien je dit ervaart.
 • Raadpleeg een fysiotherapeut of een huisarts om de klacht te bespreken.

Lees hier andere artikelen!