fbpx

Heuppijn – Wat is het, en wat kan jij er aan doen!

Heuppijn – Wat is het, en wat kan jij er aan doen!

Heuppijn, Heuppijn – Wat is het, en wat kan jij er aan doen!, S P A R K

Datum: 10-11-2020

Leestijd: 15 minuten

Samengevat - Heuppijn

 • Heuppijn ontstaat geleidelijk op plotseling.
 • De pijn kan zeurend of stekend zijn. Ook kan de pijn een oppervlakkige sensatie zijn of diep.
 • Symptomen gepaard met de pijn kunnen een beperking in beweging zijn of uitstraling richting de lies of door het been.
 • Probeer de heup voldoende rust te geven bij klachten. Vermeid bewegingen die pijnlijk zijn.
 • Probeer factoren die stress veroorzaken in het dagelijkse leven te verminderen.
 • Raadpleeg op tijd een professional om je te helpen bij je klacht. Denk hierbij aan een fysiotherapeut of een huisarts.
Heuppijn, Heuppijn – Wat is het, en wat kan jij er aan doen!, S P A R K

Deel 1: Waarom heb ik Heuppijn?

De heup is een belangrijk gewricht in het lichaam. Het heupgewricht heeft zowel invloed op het bewegen van je benen als het bewegen van je rug. Heuppijn komt voor bij veel verschillende leeftijdsgroepen. Oudere mensen hebben vaak last van de heup door artrose. Bij jongere mensen komen heupklachten voor bij bijvoorbeeld peesontstekingen of spierklachten. In dit artikel alles over heupproblemen!

Wat is heuppijn?

Heuppijn is, zoals de naam het doet voorspellen, pijn rondom het heupgewricht. Dit is vanaf de voorzijde van het schaambeen doorlopend naar de achterzijde richting het staartbeen. Soms wordt de pijn oppervlakkig gevoeld, waardoor het lijkt alsof je de plek van de pijn met je vingers kan aanraken. Dit is vaak zo bij spierklachten van bijvoorbeeld de bil-/ lies-spieren. Soms wordt de pijn diep gevoeld, wat de pijn ongrijpbaar maakt voor je gevoel. Sommige symptomen die soms gepaard gaan met de pijn zijn een beperkte bewegelijkheid van het heupgewricht, zwelling, temperatuur verandering van de plaats van de pijn, uitstralende pijn rondom het heupgewricht, of een herhaaldelijke klik of knap. De pijn kan geleidelijk ontstaan, of plotseling na bijvoorbeeld een val.

Er zijn meerder weefsels betrokken bij het heupgewricht. Dit zorgt ervoor dat de heuppijn soms verschillende oorzaken kan hebben. Soms zijn de pezen geïrriteerd, is het spierweefsel overbelast, of is het kraakbeen binnenin het gewricht aangetast. Hierover volgt later meer.

Wat zijn de oorzaken van heuppijn

Heuppijn, Heuppijn – Wat is het, en wat kan jij er aan doen!, S P A R K

Heuppijn kan uiteenlopende oorzaken hebben. Veel vormen van heuppijn hebben een geleidelijke oorzaak. Dit betekent dat de heuppijn ergens licht begint en dat de pijn dan steeds heviger wordt. Daarnaast kunnen klachten ook acuut zijn. Enkele oorzaken zijn:

 • Plotselinge, versnelde en/ of onverwachte bewegingen (onder drukbelasting).
 • Langdurig eenzijdige bewegen.
 • Een niet optimale basisconditie.
 • Stress/ spanning.
 • Slijtage van het heupgewricht.
 • Overbelasting.

De invloed van herstelbelemmerende factoren & op heuppijn

De oorzaak van heuppijn is vaak niet zo simpel als een acuut ongeval. Slaaptekort, niet voedzame voeding, teveel sport en stress. Elk fysiek deel van je lichaam wordt beïnvloed door deze factoren. Daarom is het bij een heupklacht belangrijk om niet alléén te kijken naar de  meest voor de hand liggende oorzaak van de pijn. Er zal ook gekeken moeten worden naar andere factoren die hierbij betrokken zijn.
 

 

Heuppijn, Heuppijn – Wat is het, en wat kan jij er aan doen!, S P A R K

Concrete klachten van de heup

Heuppijn, Heuppijn – Wat is het, en wat kan jij er aan doen!, S P A R K

Artrose

Artrose aan heupgewricht is een vermindering van kraakbeen in de heup. De klachten die kunnen voorkomen zijn pijn diep in de heup, lies, zijkant bil. Ook kunnen de klachten zich uiten in een vermindering van beweeglijkheid van het gewricht en een uitstraling naar de lies of door het been. Er kan helaas weinig worden gedaan aan heupartrose. De voornaamste therapie is ontstekingsremmende medicatie in combinatie met fysiotherapie om de spieren rondom de heup sterker te maken. Als de klachten te hevig worden kan een heupprothese overwogen worden.

Heup impingement
Bij een heup impingement is er sprake van een afwijking van de kop of de kom van de heup. Een impingement ontwikkeld zich geleidelijk en geeft geen pijn in de eerste fase. Wanneer het impingement zich meer ontwikkeld geeft dit een stekende pijn, vaak in de lies. Een impingement kan onderzocht worden door een fysiotherapeut door de beweeglijkheid van de heup te testen. Als het vermoeden er is wordt een röntgenfoto of een MRI-scan aangeraden worden voor verder onderzoek.
Heuppijn, Heuppijn – Wat is het, en wat kan jij er aan doen!, S P A R K
Heuppijn, Heuppijn – Wat is het, en wat kan jij er aan doen!, S P A R K
Trochanter Major Pijnsyndroom

Het Trochanter Major Pijnsyndroom is een pijnlijke irritatie rondom de heupkop. De IT-band is een langere peesplaat die vanaf de heup naar de knie loopt. Wanneer deze op een verhoogde spanning staat geeft dit een irritatie aan de bovenzijde van de heup. De oorzaak is vaak een overbelasting van de pees door het herhaaldelijk belasten. De pijn komt vooral voor bij vrouwen van middelbare leeftijd.

 
Peesirritaties

Alle bovenbeenspieren en bilspieren hebben verbindingspunten in de vorm van pezen met het heupgewricht. Wanneer er voor een langere tijd herhaaldelijke beweging wordt gemaakt, of wanneer de spieren een hogere spierspanning hebben, kunnen de pezen van de heup irriteren. Dit kan bijvoorbeeld komen door de IT-band, de Rectus Femoris of de Adductor Longus. Vaak is er een specifieke beweging pijnlijk bij een peesirritatie. Wanneer de spier namelijk kracht moet zetten, wordt de pees belast, en dit kan zorgen voor pijn. Een peesirritatie kan vaak lang aanhouden wanneer herstel niet voldoende plaatsvindt. Een fysiotherapeut kan deze klacht onderzoeken en met verschillende therapievormen zorgen voor klachtenvermindering.

Heuppijn, Heuppijn – Wat is het, en wat kan jij er aan doen!, S P A R K
Heuppijn, Heuppijn – Wat is het, en wat kan jij er aan doen!, S P A R K
Spiergerelateerde klachten

Spiergerelateerde zijn de meest voorkomende vormen van heupklachten. Dit is voor de fysiotherapeut vaak een grijs gebied, omdat het moeilijk aan te tonen is waar de heupklachten exact vandaan komen. Vaak zijn het de dieper liggende bilspieren verantwoordelijk voor deze vorm van klachten. Een fysiotherapeut kan deze klachten goed onderzoeken of behandelen.

 

Deel 2: Hoe onderzoek je heuppijn?

Heuppijn onderzoeken kan op verschillende manieren. Hieronder leggen wij enkele onderzoeksmethoden uit, samen met welke wel of niet aan te raden zijn.

Echografie, CT-scan, Röntgenfoto of een MRI-scan

Beeldvormend onderzoek kan duidelijk aantonen of er afwijkingen zijn van de structuren in de heup. Wanneer een fysiotherapeut of een huisarts niet duidelijk kan maken waar de klachten vandaan komen, kan beeldvormend onderzoek bij heuppijn helpen om de exacte oorzaak te vinden. Artrose, een impingement of andere afwijkingen van het heupgewricht kunnen het beste onderzocht worden door middel van beeldvormend onderzoek.

Heuppijn, Heuppijn – Wat is het, en wat kan jij er aan doen!, S P A R K

Fysiotherapeutisch onderzoek

Een fysiotherapeut is voor het uitvoeren van een onderzoek naar heupklachten alleen de juiste persoon wanneer de oorzaak beduidend is. De meeste spiergerelateerde klachten of peesklachten kunnen goed onderzocht worden door een fysiotherapeut. Ook kan de fysiotherapeut goed sturen op de specifieke mate van herstel. Wanneer de therapeut twijfelt over een diagnose zal deze ten alle tijde de cliënt hierover in moeten lichten en eventueel beeldvormend onderzoek overwegen om de verdenking van de klacht te versterken.

Onderzoek door de Huisarts

Heuppijn, Heuppijn – Wat is het, en wat kan jij er aan doen!, S P A R K

Wanneer een fysiotherapeut niks meer kan doen aan de heuppijn is een verwijzing naar de huisarts nodig. Deze kan een doorverwijzing geven naar het ziekenhuis voor een eventuele andere aanpak van behandelen. Denk hierbij aan een kijkoperatie om de heup beter te onderzoeken.

Deel 3: Hoe kom ik van mijn heuppijn af?

Het beste advies wat wij jou kunnen geven met betrekking tot jouw heuppijn is, raadpleeg een professional zoals bijvoorbeeld een fysiotherapeut. De meeste heuppijn gaat, helaas, niet vanzelf over. Het is daarom belangrijk om op tijd bij de klacht te zijn voordat deze erger wordt en het herstel van de klacht mogelijk langer gaat duren. Het liefst zien wij dat jij zelf in staat bent om je klachten onder controle te krijgen. Dit kan uitstekend met behulp van een professional die jou helpt bij je klachten.

 

Wat kan ik zelf doen aan mijn heuppijn?

 • Hou voldoende rust. Zijn er specifieke bewegingen die pijn doen? Doe deze dan even niet.
 • Probeer spanning/ stress in het dagelijks leven te verminderen indien je dit ervaart.
 • Raadpleeg een fysiotherapeut of een huisarts om de klacht te bespreken.
Heuppijn, Heuppijn – Wat is het, en wat kan jij er aan doen!, S P A R K
Lees hier andere artikelen!

One Response

 1. sikis izle says:

  You have brought up a very excellent details , thankyou for the post. Suzie Demetrius Florencia

Comments are closed.