fbpx

Kniepijn – Wat is het, en wat kan jij er aan doen!

Kniepijn – Wat is het, en wat kan jij er aan doen!

Kniepijn, Kniepijn – Wat is het, en wat kan jij er aan doen!, S P A R K

Datum: 27-10-2020

Leestijd: 15 minuten

Samengevat - Kniepijn

 • Kniepijn ontstaat geleidelijk op plotseling.
 • De pijn kan zeurend of stekend zijn. Ook kan de pijn een oppervlakkige sensatie zijn of diep.
 • Symptomen gepaard met de pijn kunnen een beperking in beweging zijn, het ”op slot schieten” van de knie of een instabiel gevoel.
 • Probeer de knie voldoende rust te geven bij klachten. Vermijd bewegingen die pijnlijk zijn.
 • Probeer factoren die stress veroorzaken in het dagelijkse leven te verminderen.
 • Raadpleeg op tijd een professional om je te helpen bij je klacht. Denk hierbij aan een fysiotherapeut of een huisarts.
Kniepijn, Kniepijn – Wat is het, en wat kan jij er aan doen!, S P A R K

Deel 1: Waarom heb ik Kniepijn?

De knie is één van de meest gebruikte gewrichten in je lichaam. Bij elke stap die je maakt, elke traptrede die je beklimt, gebruik je het kniegewricht. De knie heeft als primaire functie het bewegen van je onderbeen ten opzichte van je bovenbeen. Omdat je de knie zoveel gebruikt, voel je meestal gelijk wanneer er iets niet helemaal lekker gaat. Het is dan verstandig om snel iets met deze klachten te doen, aangezien de meeste kniepijn niet vanzelf over gaat. In dit artikel gaan wij uitgebreid in op kniepijn, hoe het komt, maar met name hoe je er vanaf komt!

Wat is kniepijn?

Kniepijn is, zoals verwacht, pijn rondom het kniegebied. Dit is vanaf de onderkant van je bovenbeen tot de bovenkant van je onderbeen. De pijn kan zich op elke plek rondom het gewricht lokaliseren. Soms wordt de pijn oppervlakkig gevoeld, waardoor het lijkt alsof je de plek van de pijn met je vingers kan aanraken. Soms wordt de pijn diep gevoeld, wat de pijn ongrijpbaar maakt voor je gevoel. Sommige symptomen die soms gepaard gaan met de pijn zijn een beperkte bewegelijkheid van het kniegewricht, zwelling, temperatuur verandering van de plaats van de pijn, uitstralende pijn rondom het kniegewricht, het ”op slot schieten” van het gewricht of een herhaaldelijke klik of knap. De pijn kan geleidelijk ontstaan, of plotseling na bijvoorbeeld een val of een verdraaiing.

Er zijn meerder weefsels betrokken bij het kniegewricht. Dit zorgt ervoor dat de kniepijn soms verschillende oorzaken kan hebben. Soms zijn de pezen geïrriteerd, is het spierweefsel overbelast, of is het kraakbeen aangetast. Hierover volgt later meer.

Wat zijn de oorzaken van kniepijn

Kniepijn, Kniepijn – Wat is het, en wat kan jij er aan doen!, S P A R K

Kniepijn kan uiteenlopende oorzaken hebben. Veel vormen van kniepijn hebben een geleidelijke oorzaak. Dit betekent dat de kniepijn ergens licht begint en dat de pijn dan steeds heviger wordt. Daarnaast kunnen klachten ook acuut zijn. Enkele oorzaken zijn:

 • Plotselinge, versnelde en/ of onverwachte bewegingen (onder drukbelasting).
 • Langdurig eenzijdige bewegen.
 • Een niet optimale basisconditie.
 • Stress/ spanning.
 • Slijtage van het kniegewricht.
 • Overbelasting.
 • Onderbelasting.

De invloed van herstelbelemmerende factoren & op kniepijn

De oorzaak van kniepijn is vaak niet zo simpel als een acuut ongeval. Slaaptekort, niet voedzame voeding, teveel sport en stress. Elk fysiek deel van je lichaam wordt beïnvloed door deze factoren. Daarom is het bij een knieklacht belangrijk om niet alléén te kijken naar de  meest voor de hand liggende oorzaak van de pijn. Er zal ook gekeken moeten worden naar andere factoren die hierbij betrokken zijn.
 

 

Kniepijn, Kniepijn – Wat is het, en wat kan jij er aan doen!, S P A R K

Concrete klachten van de knie

Kniepijn, Kniepijn – Wat is het, en wat kan jij er aan doen!, S P A R K
Een aantal concrete voorkomende knieklachten zijn als volgt:
 

Jumpers Knee

Een jumpers knee wordt zo genoemd omdat deze klacht vaak voorkomt bij explosieve sporters. Wanneer mensen last hebben van een jumpers knie is er sprake van een irritatie van de knieschijfpees. Dit is de pees aan de onderkant van de knieschijf die dit botstuk verbind met het onderbeen. Wanneer je veel explosieve druk op de knie wordt uitgeoefend over een langere periode van tijd kan dit zorgen voor overbelasting. Vaak is een pees dan niet belastbaar (getraind) genoeg om deze druk aan te kunnen. Ook kunnen herstelbelemmerende factoren (zie hier boven) invloed hebben op het herstel van de pees na en intensieve training. Klachten zoals een jumpers knee kunnen soms erg lang aanhouden en hebben geleidelijke en gestructureerde therapie nodig die zorgt voor de vermindering van klachten. Denk hierbij aan het ontlasten van de knie en het geleidelijk weer opbouwen van de belasting, zonder de pees over te belasten.

 
Meniscus laesie
De menisci zijn twee kraakbeen schijfjes tussen het kniegewricht. De primaire functie van dit kraakbeen is het dempen van schokken van de knie. Daarnaast zorgen de menisci voor een stabiliserende functie. Bij een acute piekbelasting kan het kraakbeen beschadigen. Dit kan zorgen voor pijn, maar ook voor instabiliteitsklachten en het ”op slot schieten” van de knie. De pijn is vaak diep gevoeld in de knie en gaat soms gepaard met zwelling. Elke beweging met druk op het gewricht is vaak pijnlijk. Behandeling hiervoor is fysiotherapie om de menisci te ontzien door bijvoorbeeld de spierkracht op de bouwen in het bovenbeen. Ook worden kijkoperaties vaak uitgevoerd om het stukje los kraakbeen te verwijderen uit het gewricht.
Kniepijn, Kniepijn – Wat is het, en wat kan jij er aan doen!, S P A R K
Kniepijn, Kniepijn – Wat is het, en wat kan jij er aan doen!, S P A R K
Kruisband laesie

De kruisbanden zijn twee ligamenten die zorgen voor de stabiliteit van de knie. Deze worden de kruisbanden genoemd omdat ze anatomisch gekruist in de knie vast zitten. De kruisbanden beschadigen vaak alleen maar bij één specifieke beweging: Je onderbeen blijft staan in de grond, maar het bovenbeen draait een bepaalde kant op. Door deze draaikrachten kunnen de ligamenten beschadigen of zelfs volledig afscheuren. Wanneer enkel en alleen je voorste kruisband beschadigd, is dit vaak te behandelen met enkel en alleen fysiotherapie en training. Een mens kan leven zonder voorste kruisband, sommige mensen worden zelfs geboren met enkel en alleen een dikkere achterste kruisband! Wanneer je achterste kruisband beschadigd is ben je helaas verder van huis. De primaire stabiliteitsfunctie van de knie is dan verstoord. Hiervoor zal hoogstwaarschijnlijk een operatie moeten plaatsvinden om dit te herstellen.

 
Artrose

Artrose is een verslechtering van het kraakbeen in de knie. Het gladde oppervlakte van het onder- en/ of bovenbeen worden ruwer waardoor men klachten ervaart aan de knie. Artrose gaat vaak gepaard mer een hogere leeftijd, maar de mate van belasting heeft ook invloed op de klachten. Veel mensen denken echter dat artrose komt door een overbelasting van het gewricht. Dit is niet helemaal waar. Het belasten van botweefsel en kraakbeen door middel van druk zorgt juist voor een goede gezondheid van deze weefsels. Wanneer je het gewricht te weinig gebruikt, is er vaak sprake van een minder goede conditie van het bot- of kraakbeenweefsel. Hierdoor is artrose vaak voorkomen bij mensen die ”te weinig” belasting hebben toegediend op de gewrichten.

 
Kniepijn, Kniepijn – Wat is het, en wat kan jij er aan doen!, S P A R K
Kniepijn, Kniepijn – Wat is het, en wat kan jij er aan doen!, S P A R K
Spiergerelateerde klachten

Spiergerelateerde zijn de meest voorkomende vormen van knieklachten. Dit is voor de fysiotherapeut vaak een grijs gebied, omdat het moeilijk aan te tonen is waar de knieklachten exact vandaan komen. Een vermindering van mobiliteit van, bijvoorbeeld de bovenbenen hebben wel invloed op deze vorm van knieklachten. Door deze klachten is een fysiotherapeut handig om te raadplegen.

 

Deel 2: Hoe onderzoek je kniepijn?

Kniepijn onderzoeken kan op verschillende manieren. Hieronder leggen wij enkele onderzoeksmethoden uit, samen met welke wel of niet aan te raden zijn.

Echografie, CT-scan, Röntgenfoto of een MRI-scan

Beeldvormend onderzoek kan duidelijk aantonen of er afwijkingen zijn van de structuren in de knie. Wanneer een fysiotherapeut of een huisarts niet duidelijk kan maken waar de klachten vandaan komen, kan beeldvormend onderzoek bij kniepijn helpen om de exacte oorzaak te vinden. Meniscus of kruisband laesies worden vaak door beeldvormend onderzoek aangetoond.

Kniepijn, Kniepijn – Wat is het, en wat kan jij er aan doen!, S P A R K

Fysiotherapeutisch onderzoek

Een fysiotherapeut is voor het uitvoeren van een onderzoek naar knieklachten alleen de juiste persoon wanneer de oorzaak beduidend is. De testen die een fysiotherapeut doet om, bijvoorbeeld meniscus laesies, te onderzoeken zijn niet volledig betrouwbaar. Een goede, moderne fysiotherapeut gebruikt deze testen alléén om de diagnose te versterken op basis het verhaal van de cliënt. Als bijvoorbeeld uit het verhaal blijkt dat de cliënt een duidelijke draaibeweging heeft gemaakt met de knie, dan denkt een fysiotherapeut al aan kruisband klachten. Als de therapeut dan ook nog twee testen uitvoert om de kruisband te belasten en beide testen hebben een duidelijk positieve uitslag, dan alleen zijn deze testen betrouwbaar in te zetten als onderzoekend hulpmiddel. Ook is het belangrijk dat de fysiotherapeut functie gerelateerd kijkt. Kniepijn tijdens het hardlopen? Laat de cliënt hardlopen! Enzovoorts. Wanneer de therapeut twijfelt over een diagnose zal deze ten alle tijde de cliënt hierover in moeten lichten en eventueel beeldvormend onderzoek overwegen om de verdenking van de klacht te versterken.

Onderzoek door de Huisarts

Kniepijn, Kniepijn – Wat is het, en wat kan jij er aan doen!, S P A R K

Wanneer een fysiotherapeut niks meer kan doen aan de kniepijn is een verwijzing naar de huisarts nodig. Deze kan een doorverwijzing geven naar het ziekenhuis voor een eventuele andere aanpak van behandelen. Denk hierbij aan een kijkoperatie om de menisci of de kruisbanden te reconstrueren.

Deel 3: Hoe kom ik van mijn kniepijn af?

Het beste advies wat wij jou kunnen geven met betrekking tot jouw kniepijn is, raadpleeg een professional zoals bijvoorbeeld een fysiotherapeut. De meeste kniepijn gaat, helaas, niet vanzelf over. Het is daarom belangrijk om op tijd bij de klacht te zijn voordat deze erger wordt en het herstel van de klacht mogelijk langer gaat duren. Het liefst zien wij dat jij zelf in staat bent om je klachten onder controle te krijgen. Dit kan uitstekend met behulp van een professional die jou helpt bij je klachten.

 

 
 

Wat kan ik zelf doen aan mijn kniepijn?

 • Hou voldoende rust. Zijn er specifieke bewegingen die pijn doen? Doe deze dan even niet.
 • Probeer spanning/ stress in het dagelijks leven te verminderen indien je dit ervaart.
 • Raadpleeg een fysiotherapeut of een huisarts om de klacht te bespreken.
Kniepijn, Kniepijn – Wat is het, en wat kan jij er aan doen!, S P A R K

Lees hier andere artikelen!