Schouderklachten

Fysiotherapie bij Schouderklachten

Schouderklachten zijn vaak erg vervelend. Mensen hebben vaak pas door hoe belangrijk het schoudergewricht is wanneer zij er last van hebben. Schouderklachten kunnen voor een fysiotherapeut complex zijn. Het schoudergewricht bestaat namelijk uit meerdere cruciale delen. Zo kan de oorzaak van de klacht liggen in het schoudergewricht zelf, maar mogelijk ook in de omliggende spieren of ligamenten. Het is daarom voor een fysiotherapeut belangrijk dat hij of zij de kennis over de schouder volledig beheerst. De klachten van mensen zijn namelijk vaker een combinatie van meerdere factoren dan dat er één specifieke oorzaak achter ligt. De fysiotherapeuten van SPARK Fysiotherapie beheersen deze kennis volledig. Als jij dus geholpen wilt worden aan je schouderklachten dan ben je bij ons aan het juiste adres.

Hieronder vind je een klein overzicht van de verschillende vormen van schouderklachten.

BESCHADIGING VAN ANATOMISCHE STRUCTUREN

Wanneer je bijvoorbeeld bent gevallen of je een flinke ruk aan je arm hebt gehad kunnen er pezen of andere structuren van het schoudergewricht kapot gaan. De meestvoorkomende anatomische structuren die kunnen beschadigen zijn de pees van je bicep of het ligament van je AC gewricht.

Bij bijvoorbeeld een ruk aan je arm kan je bicep pees beschadigen. Dit zorgt dan voor een pijn aan de voorzijde van je schouder, gepaard met een mogelijke zwelling en blauwkleuring.  Een beschadiging van de pees kan ook zorgen voor een diepe pijn in de schouder. Dan kan mogelijk de kraakbeen ring van je schoudergewricht ook betrokken zijn bij de klacht. Wanneer dit aan de hand is kan de fysiotherapeut weinig doen en zal er naar gekeken moeten worden door een chirurg. Bij enkel en alleen een bicep pees beschadiging kan de fysiotherapeut helpen bij de bevordering van het herstel.

Je AC gewricht is het gewricht tussen je sleutelbeen en je schouderblad. Wanneer deze pees beschadigd is kan het zijn dat je sleutelbeen meer omhoog staat. Dit noemen ze het ”pianotoets fenomeen”. Vaak gaan deze klachten door de pijn gepaard met kracht en stabiliteitsverlies van de schouder. Een fysiotherapeut kan helpen met het opnieuw opbouwen van deze kracht en stabiliteit zodat, ondanks de beschadiging van het ligament, de schouder goed kan functioneren.

GECOMBINEERDE SCHOUDERKLACHTEN

Pijn en klachten aan de schouder kunnen ook voortkomen vanuit de spieren rondom je schouder. Wanneer de spieren overbelast of verhoogd zijn in spanning kan dit zorgen voor pijn en/of een beperking in het bewegen. Daarnaast kunnen schouderklachten zoals een pees- of slijmbeursontsteking komen door een niet optimale houding, of het herhaaldelijk uitvoeren van dezelfde beweging. Het is zelfs mogelijk om een uitstraling te voelen in de vorm van tinteling of pijn in de arm of de nek. Dit kan komen door een de ontsteking of door een activatie van bepaalde zenuwen in de arm.

LAAT ONS JE HELPEN

De fysiotherapeuten bij SPARK Fysiotherapie zijn specialisten op het gebied van schouderklachten. Wil je worden geholpen bij je klachten? Maak dan een afspraak en binnen 24 uur kan één van onze therapeuten helpen bij jou klachten.