Nekklachten

Nekklachten in grote hoeveelheid

In 2017 waren er naar schatting bijna 2 miljoen mensen bekend bij de huisarts met nekklachten. Omdat mensen met nekklachten vaak ook beperkt zijn in het  bewegen komt een groot gedeelte van deze groep terecht bij de fysiotherapeut. De fysiotherapeut is vaak goed in staat om mensen te helpen bij de nekklachten, maar de effecten zijn soms maar van korte duur. Uiteindelijk gaat het er om dat de klachten afnemen en daarmee ook weg zullen blijven. SPARK Fysiotherapie is gespecialiseerd in het behandelen van nekklachten. Hieronder ziet u de nekklachten die het meeste voorkomen in de fysiotherapie praktijk. Mocht u een vraag hebben over uw klachten, dan kunt u altijd contact opnemen met één van onze therapeuten.

NEKPIJN

Bijna iedereen met nekklachten klaagt ook over pijn in de nek. De nekpijn die iemand ervaart kan variëren van locatie, grootte van het gebied, pijnsensatie (is de pijn scherp, dof, zeurend, brandend), of de pijn gekoppeld is aan het maken van een beweging en of de pijn in verband staat met bepaalde tijden van de dag. Elke vorm van pijn kan een totale andere oorzaak zijn. Het is daarom belangrijk dat de fysiotherapeut een onderscheid maakt tussen de soort pijn en de context waarin deze pijn wordt ervaren. Zo kan hij de juiste diagnose stellen en hier een aansluitend behandelplan bij uitvoeren.

BEWEGINGSBEPERKING

Een andere veelvoorkomende klacht is een beperking in het bewegen van de nek. Veel mensen klagen met name over een beperking bij het draaien van het hoofd. Een beperking bij het bewegen van de nek kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat er bijvoorbeeld een wervel niet goed mee beweegt of dat er een spier verkrampt is. Een fysiotherapeut kan dit verhelpen door bijvoorbeeld de nek te mobiliseren of door specifieke oefeningen mee te geven die je zelf kunt doen om de klachten te verminderen.

GECOMBINEERD MET HOOFDPIJN EN/ OF KAAKPIJN

Nekklachten kunnen soms ook gepaard gaan met hoofdpijn en/ of pijn aan de kaak. De oorzaak van de hoofdpijn kan soms lastig te achterhalen zijn. Echter is het wel zo dat er bepaalde vormen van hoofdpijn voort kunnen komen vanuit de nekregio door bijvoorbeeld een verhoogde spierspanning. Voor deze klacht is de fysiotherapeut de meest geschikte zorgprofessional, aangezien deze uitstekend in staat is om de spierspanning te verlagen. Wil je meer weten over hoofdpijn en wat wij van SPARK er mee kunnen doen? Kijk dan op deze pagina.

Naast hoofdpijn wil het nog met regelmaat voorkomen dat mensen klachten hebben aan de kaak door bijvoorbeeld kaakklemmen of knarsetandden. Dit kan er ook voor zorgen dat je pijn krijgt aan je nek of je hoofd, omdat de kaakspieren in verbinding staan met deze regio’s. Wil je meer weten over pijn aan de kaak en waar een therapeut van SPARK je mee zou kunnen helpen? Kijk dan op deze pagina.

WIL JIJ GEHOLPEN WORDEN?

Heeft u last van nekpijn, hoofdpij of kaakklachten? Bij SPARK Fysiotherapie zij wij gespecialiseerd in het behandelen van deze klachten. Wil je geholpen worden? Maak dan een afspraak en dan kun je binnen 24 uur bij ons terecht.