Kaakklachten

Naar de Fysiotherapeut voor Kaakklachten

Veel mensen hebben last van kaakklachten. De meeste mensen gaan hiervoor naar de tandarts of de huisarts. De tandarts beoordeelt dan vaak of de klachten voort komen vanuit het gebit en maakt dan de beslissing om hier zelf iets mee te doen of om je door te sturen naar een kaakchirurg. Echter houdt de zorg van de tandarts op wanneer de klachten niet zijn gerelateerd aan het gebit. De beste hulpverlener op dat moment is dan de fysiotherapeut met een specialisatie. Bij SPARK Fysiotherapie hebben wij deze fysiotherapeut in huis.

VERSCHILLENDE OPLOSSINGEN BIJ VERSCHILLENDE KLACHTEN

Kaakklachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Zo kunnen klachten aan de kaak voortkomen vanuit een onschuldige verhoogde spierspanning, maar mogelijk ook vanuit het kaakgewricht zelf of vanuit een uitstralende pijn vanuit de zenuwen van de nek of het gezicht.

De kaakklachten door de verhoogde spierspanning komen het meest voor in de fysiotherapie praktijk. Deze klachten worden vaak veroorzaakt door het herhaaldelijk aanspannen van de kaakspieren. Dit komt voor door ”mondgewoontes”. Mondgewoontes kunnen dingen zijn zoals knarsetanden, kaakklemmen, veel kauwgom kauwen, op pennen bijten, je wangen naar binnen zuigen en je tong tegen je gehemelte aanduwen. Een fysiotherapeut kan door middel van bewustwording en oefentherapie ervoor zorgen dat je de klachten onder controle krijgt.

Wanneer de kaakklachten voortkomen vanuit het kaakgewricht zelf is hier zowel door de fysiotherapeut als de kaakchirurg weinig aan te doen. Een fysiotherapeut kan wel helpen bij het zoveel mogelijk optimaliseren van de beweging van het gehele gewricht, waardoor de klachten mogelijk afnemen.

Als de kaakklachten voortkomen vanuit een uitstralingspatroon kan de fysiotherapeut dit herkennen. De therapeut kan je dan terug verwijzen naar de huisarts met gerichte instructie zodat de juiste specialist verder kan kijken naar de klachten.

KUNNEN WIJ JE HELPEN?

Heb je last van kaakklachten en kan een tandarts of huisarts je niet verder helpen? Dan is een kaakfysiotherapeut vaak de beste oplossing. Bij SPARK Fysiotherapie zijn wij uitermate geschikt om jou te helpen bij je kaakklachten. Maak gerust een afspraak met één van onze therapeuten.